Spanskan var och är fortfarande ett världsspråk. Detta beror till stor del på att spanjorerna var ett upptäcktsresande folk som åkte världen runt och kolonialiserade Sydamerika, Centralamerika och delar av Afrika. På det stora hela kan 470 miljoner människor kalla sig spansktalande. Ca 15 % av USA har också spansktalande befolkning.

Språkstam och historia

Spanskan tillhör gruppen ibero-romanska språk och har också en stark dragning till latinet. Av alla de romanska språken är spanskan det språk som är mest utbrett. Om man ska vara riktigt noga så är det vulgärlatinet som står för utvecklingen av spanskan (och katalanskan), och mycket av språket har uppkommit ur arabiskan och baskiskan. Det blev till en början en dialekt som senare spred sig under reconquistan och sedan vidare. Dock finns den forna dialekten av spanska fortfarande kvar i en mindre del av Marocko.

I övrigt är spanskan ett rikt språk med många böjningar och inflytande från katalanskan, portugisiskan, rätoromanskan, sardiskan, franskan, italienskan och rumänskan.

Var talar man spanska?

I hela Sydamerika är spanskan ett officiellt språk, med undantag från länder som Brasilien där portugisiska är huvudspråket. Dock talas spanskan av många människor, även där. I Spanien talas det både spanska och katalanska, varpå katalanskan är viktigast i östra Spanien. Spanskan är också vida utbredd i Karibien samt i delar av Nordafrika.

Spanskans läspande ljud och uttal

Det största kännetecknet med spanskan som talas i Spanien, är förmodligen det läspande ljudet som kallas för interdentalt ljud. I Sydamerika har detta till stor del avskaffats vilket gör att man uttalar s:et som vanligt. Det är också bra att veta att vissa bokstäver står för ljud, såsom ñ, ll och ch. Vidare, har spanskan accenter som berättar vilket uttal ordet ska ha. Det finns särskilda regler för när olika accenter ska sättas ut och när de inte behövs, samt var man lägger betoningen. Detta har att göra med om ordet slutar på vokaler, en diftong eller konsonant m.m.Andorra Katalanska, Spanska, Portugisiska, Franska
Argentina Spanska (Officiellt), Engelska, Italienska, Tyska, Franska
Belize Engelska (Officiellt), Spanska, Maya, Garifuna (Carib), Kreole
Bolivia Spanska, Quechua, Aymara (alla officiella)
Brasilien Portugisiska (Officiellt), Spanska, Engelska, Franska
Caymanöarna Engelska (Officiellt) 90,9%, Spanska 4%, Filipino 3,3%, Andra 1,7%, ospecificerad .1% (2010 Est.)
Chile Spanska
Colombia Spanska
Demokratiska republiken Kongo Spanska
Dominikanska republiken Spanska
Ecuador Spanska (Officiellt), Quechua, andra amerikanska språk
Ekvatorialguinea Spanska, Franska (båda officiella); Pidgin Engelska, Fang, Bubi, Ibo
Elfenbenskusten Spanska, Franska (båda officiella); Pidgin Engelska, Fang, Bubi, Ibo
Gibraltar Engelska (Används I Skolar Och För Offentliga Syfte), Spanska, Italienska, Portugisiska
Guatemala Spanska 60%, Amerikanska språk 40% (23 officiella erkända amerikanska språk, inklusive Quiche, Cakchiquel, Kekchi, Mam, Garifuna och Xinca)
Kuba Spanska
Mexico Spanska, olika maya, nahuatl och andra regionala inhemska språk
Nicaragua Spanska 98% (officiellt); Engelska och inhemska språk på Atlantkusten (1995)
Panama Spanska (officiellt), Engelska 14%, många tvåspråkiga
Paraguay Spanska, Guaraní (båda officiella)
Peru Spanska, Quéchua (båda officiella) Aymara; många mindre amazonska språk
Puerto Rico Spanska, Engelska
Spanien Kastilianska spanska 74% (officiella rikstäckande); Katalanska 17%, Galiciska 7%, Baskiska 2% (varje officiell regionalt)
Uruguay Spanska, portunol eller Brazilero
US Virgin Islands Engelska 74,7%, Spanska eller spanska Kreole 16,8%, Franska eller franska Kreole 6,6%, andra 1,9% (2000 befolkning)
USA Engelska 82,1%, Spanska 10,7%, Övriga Indo-europeiska 3,8%, Asian Och Pacific Island 2,7%, Övrigt 0,7% (2000 Census)
Venezuela Spanska (officiellt), många inhemska dialekter